lördag 30 augusti 2008

Vecka 25

Man börjar känna sig tyngre, magen är större och vissa känner att det tynger mycket nedåt bäckenet. Graviditeten är fortfarande inne i ett ganska lugnt skede även om barnet har vuxit så att det fyller ut magen. Det är aktivt och kan röra sig runt.

Om man oroar sig inför sin förlossning är det hög tid att börja fundera över hur man kan förbereda sig och vilket stöd och vilken hjälp man vill ha. Blivande föräldrar som ska få sitt första barn kan gå på kurser hos MVC för att förbereda sig både inför förlossningen och inför att bli föräldrar. På MVC kan man även få svar på de flesta frågor som rör graviditeten, förlossningen och tiden efter. Det är inte ovanligt att man funderar mycket kring hur livet med barn kommer att bli. Många oroar sig för hur de ska kunna ta hand om ett barn. Om man tidigare har barn kan man oroa sig för om det finns kärlek så att det räcker även till ett syskon. Relationen till de egna föräldrarna och den egna barndomen blir plötsligt mycket viktigare. Många har höga krav på hur de ska bli som föräldrar och hur de önskar att livet ska bli.

Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Detta fenomen kallas couvadesyndrom. Uttrycket kommer från franskan och betyder ruva. Man räknar med att så många som upp till var femte partner till en gravid kvinna drabbas.

Barnet är runt 22 centimeter och väger cirka 800 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.

Inga kommentarer: