måndag 4 augusti 2008

Vecka 20 & 21



Vecka 20
Halva graviditeten har gått. Man börjar få en mage som alla kan se och livmodern når ända upp till naveln. Vissa lider av halsbränna och förstoppning vilket kan vara besvärligt men det är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att man undviker kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

Barnet väger nu ungefär 250 gram. Det har mer hår på huvudet och kroppen börjar täckas av fosterfett för att skydda huden. Om barnet föds för tidigt kan det ibland vara helt täckt av vitt fosterfett. För de barn som föds i vanlig tid, det vill säga vecka 37-42, kan nästan allt fett ha sugits in i huden.

Vecka 21
I takt med att man blir tyngre kan man också få fler graviditetskrämpor som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan också svullna mycket under dagarna. Svullnaden kan minska om man använder stödstrumpor som till exempel finns att köpa på apotek.

Barnet har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10-20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför mammans mage.

Inga kommentarer: