söndag 29 juni 2008

Vecka 16

Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig piggare igen. Illamåendet kan ha försvunnit och vissa som har fött barn förut kan börja känna att det är något som rör sig i magen. Det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som sprattlar till.

Barnet är cirka 12-13 centimeter långt och väger 60-70 gram. Det har börjat få naglar på fingrar och tår. Benen i kroppen blir hårdare och nervsystemet fungerar. Det kan man se vid en ultraljudsundersökning genom att barnet rör sig med koordinerade rörelser. Ögonlocken är slutna. Redan nu har troligtvis barnet utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i stan eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

1 kommentar:

Lisa Formare sa...

Oj, vad tiden går fort! Snart halvvägs! Första gången jag kände "sparkar" var på tåget hem från Stockholm när vi varit i Venezuela. Då var jag i vecka 16. Åh, vad roligt. Hoppas du känner det snart.