måndag 2 juni 2008

Vecka 12

Många blivande föräldrar drar en lättnadens suck eftersom den största risken för missfall är över. Moderkakan fungerar och har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner, främst de som orsakas av bakterier. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Slemmet fungerar som en barriär mot bakterier så att de inte kan ta sig in till livmodern. När man sedan närmar sig förlossningen börjar livmodertappen öppna sig och slemmet rinner ut. Man bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten, till exempel opastöriserad ost och rått kött.

Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.

Barnet har tunn, genomskinlig hud. Det kan röra både armar och ben och ser ut som en liten människa. Nu finns nästan alla organ och funktioner på plats, men barnet behöver mycket mer tid för den fortsatta utvecklingen

Inga kommentarer: