måndag 28 april 2008

Vecka 8

Vecka 8

Nu växer livmodern från att vara lika stor som ett hönsägg till att vara lika stor som en apelsin, men den går ännu inte att känna utifrån. Vissa besväras av täta trängningar och behöver kissa mycket oftare än vanligt. En orsak kan vara att livmodern trycker mot urinblåsan.

All glatt muskulatur slappnar av när man är gravid. Glatt muskulatur är de muskler som man inte kan styra med viljan och de finns till exempel i livmodern, blodkärlen och tarmarna. När dessa muskler slappnar av kan det bland annat leda till förstoppning. Några enkla tips för att motverka förstoppning är att dricka mycket vatten, äta fullkornsbröd och fiberrika grönsaker som till exempel morötter. Några katrinplommon till frukost är också bra. Det hjälper också att motionera och till exempel ta en promenad varje dag.

När musklerna i blodkärlen slappnar av märks det främst på de kärl som för blodet tillbaka till hjärtat, det vill säga venerna. De vener som sitter ytligt under huden kan under en graviditet bli mycket tydliga. Vissa får åderbråck eller hemorrojder.

Risken för urinvägsinfektioner ökar också och om man drabbas när man är gravid måste man få behandling tidigt. Anledningen är att urinvägsinfektionen kan förvärras och även ge för tidiga värkar. Därför får man ibland lämna urinprov under graviditeten för att se om det finns bakterier i urinen.

Inga kommentarer: