måndag 13 oktober 2008

Fullärd?

helgen har varit bra! Redan i fredags var det dags för föräldrautbildning som ordnas av den privata gyn/barnmorskemottagningen jag går till. Vi var bara tre par som kom, ett hade fått förhinder, varav vi och ett annat par skulle ha barn precis vid jul medan det tredje låg lite före och skulle ha barn om tre veckor!!
Barnmorskan som höll i kursen var väldigt bra, inga krussiduller och förskönande omkskrivningar, vilket stundtals var lite jobbigt och äckligt men samtidigt bra så man inte kommer in och tror att det ska vara en rosamoln-upplevelse.

På lördagen fokuserade vi på förlossningen, dels praktiskt när man ska åka in, vad man ska tänka på, vad som händer, vem som gör vad, vad Ole kan hjälpa till med och vad jag ska tänka på etc. Insåg att hela förloppet tar väldigt mycket längre tid än vad jag trodde om jag får en normal förlossning. Vi fick även reda på rent fysiologiskt vad som sker i min kropp under förloppet och där var också några mindre trevliga detaljer som bristningar, klipp och lavemang som jag gärna hade varit utan men som nog är bra att känna till. Dessutom fick vi reda på mer om kejsarsnitt som jag tidigare trott varit "the easy way out", men det har jag verkligen omvärderat och hoppas verkligen inte att jag behöver gå igenom det. Sist men inte minst så gick vi igenom olika smärtlindringsformer och i den frågan har jag inte tagit ställning ännu.... vet inte vad jag tycker och vill.

På söndagen var det amningsfokus, kanske inte så kul för papporna men samtidigt bra för dem att förstå att amningen inte bara är att trycka på en knapp så funkar det. På detta område var jag mer insatt dels för att min svägerska haft ett helvete med amningen och dels för att en tidigare kollega också upplyst mig om att det varit struligt. Vi är inställda på att jag ska amma Minirosso, frågan är väl mest hur länge man ska hålla på? Amning är ju gratis och troligtvis en helt fantastisk och underbar kontakt med Minirosso, samtidigt som man ju är otroligt bunden av amning, men frågan är vem man ska prioritera sig själv eller bebisen?? Det får nog framtiden utvisa!

Oavsett känner både jag och Ole oss mer förberedda och jag känner mig mer laddad inför vad som komma skall, en helt klart givande helg - kul!

Inga kommentarer: