tisdag 6 maj 2008

Vecka 9

Jag vet ju faktiskt fortfarande inte ifall jag räknat rätt, vilket jag får bekräftat på torsdag, men jag tror i alla fall att jag nu är i vecka 9.

Vecka 9

Vissa kan ha små blödningar tidigt i graviditeten och många oroar sig om det kommer en blödning. Tidigt i graviditeten kan det bero på alla hormonförändringar som sker. Ibland blöder man när man skulle ha fått sin mens, ibland kan det bero på att alla slemhinnor i kroppen blöder lättare när man väntar barn. En blödning som inte gör ont behöver man vanligtvis inte oroa sig för. Om det gör ont ska man däremot söka hjälp eftersom det kan vara ett tecken på att det kan bli ett missfall. Det är inte heller ovanligt med mensliknande värk och att det drar i ljumskarna när livmodern växer.

Risken för missfall är störst fram till vecka 11-12. De allra flesta missfall sker tidigt, ibland så tidigt att man inte ens hunnit upptäcka att man är gravid. De vanligaste orsakerna till missfall är fel i fostrets kromosomer så att det inte kan överleva, eller fel i moderkakan. Även infektioner hos mamman kan orsaka missfall. Röda hund är en sådan allvarlig infektion som kan skada fostret.

I vecka nio är fostret lika stort som en jordgubbe, ungefär två till tre centimeter långt. Det börjar få ett ansikte med ögon och öron. Nu bildas också könsorganen. Det yttre könsorganet bildas ur två veck och en genital papill, en liten knopp, ovan vecken. Från början ser det likadant ut hos alla foster. Sedan bildar den genitala papillen ollon på pojkens penis eller klitoris hos en flicka. Hos pojken växer vecken ihop och bildar en pung. Den genitala papillen växer och dras ut för att forma en penis. Hos flickan blir vecken kvar och den genitala papillen tillbakabildas något och blir flickans klitoris.

Inga kommentarer: