fredag 23 maj 2008

Vecka 10

Under den här perioden är många känsligare än vanligt. Det beror på att man påverkas av en mängd hormoner på ett sätt som kan kännas jobbigt. Trötthet, irritation och många funderingar kring framtiden är vanliga. Som partner kan det vara svårt att förstå vad som händer eftersom det ofta går mycket fort från att den blivande mamman mår bra till att hon känner sig gråtfärdig och undrar över meningen med allt. Det brukar bli bättre med tiden för de allra flesta kvinnor.

När man är gravid kan man svullna i kroppen och få gaser i tarmarna eftersom maten passerar långsammare. Av samma anledning kan man plötsligt känna sig proppmätt.

Hos fostret går utvecklingen in i ett lugnare skede. Fostret är ungefär tre till fyra centimeter långt och ögonen och näsan syns tydligt. Det har fått hand- och fotleder och man kan ana fingrar och tår. Fosterhinnorna täcker hela insidan av livmodern och även navelsträngen. Det är i fosterhinnorna som fostervattnet produceras. Nu i början finns det bara lite vatten men senare blir det mer, upp till två liter. Anledningen till att fostret ligger i vatten är att det ska kunna röra sig ordentligt. Vätskan skyddar också fostret om man skulle råka ut för stötar eller få ett slag mot magen. Fostret dricker även fostervatten. Det bildas hela tiden nytt och ungefär varannan till var tredje timme har hela mängden fostervatten förnyats.

Inga kommentarer: