måndag 7 juli 2008

Vecka 17

Vanligtvis har man nu gått upp 2-5 kilo. Vissa börjar känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna. Tandköttet blöder lättare, näsan kan vara täppt hela tiden och man kan få näsblod. Det kan underlätta att dricka mer och sova med huvudet högt genom att höja huvudänden på sängen. Det är bra om man kan undvika att snyta sig kraftigt eftersom det lättare blöder då. På apotek kan man köpa näsdroppar som bara innehåller koksaltlösning och som går bra att använda. Om man har besvärlig nästäppa som stör sömnen finns det receptbelagda läkemedel som läkare kan skriva ut. Man bör undvika att använda receptfria avsvällande näsdroppar eftersom slemhinnorna kan bli beroende av näsdropparna för att kunna svälla av om man använder dem längre än en vecka.

Det är vanligt att man har mer flytningar under graviditeten. Det är också lättare att få svampinfektioner och andra irritationer i underlivet.

Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Under första delen av graviditeten har man ofta låg sexlust. Senare påverkas sexlusten ofta av att magen kommer i vägen eller av att det gör ont någonstans. Däremot har man vanligtvis samma behov av närhet som förr, eller ännu större behov av närhet och bekräftelse. Graviditeten väcker ofta frågor om hur man ska klara av att bli förälder och man kan fundera över den egna barndomen. Man kan bli påmind om både bättre och sämre sidor av sin egen relation till sina föräldrar.

Barnet börjar nu få mer barnlika proportioner. Kroppen växer fort och växer ikapp huvudet. Barnets hår har också börjat växa och bli längre.

Inga kommentarer: